Sağlık

Estetik açıdan tercih edilen bir yöntem: Zirkonyum kaplama

Estetik açıdan tercih edilen bir yöntem: Zirkonyum kaplama

Zirkonyum kaplamaların alerjik reaksiyon riskini azaltmaya ve diş eti çekilmesi gibi estetik sorunları önlemeye yardımcı olabileceğini belirten uzmanlar, oldukça dayanıklı bir malzeme olması nedeniyle dişlerin çiğneme kuvvetlerine daha iyi direnç gösterebileceğini söylüyor. Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof., zirkonyumun özellikle ön dişlerde estetik açıdan tercih edilen bir kaplama formülü olduğunu belirtti. İbrahim Berk Bellaz, zirkonyum kaplamanın hastaların kişisel ihtiyaçları, diş yapısı, yaşı ve genel sağlık durumu dikkate alınarak önerildiğini belirtti.

Üsküdar Diş Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, diş hekimliğinde estetik ve dayanıklılık amacıyla kullanılan diş kaplama işlemi olan zirkonyum kaplamayı anlattı.

Zirkonyum kaplama doğal dişlere daha yakın bir görünüm sunar

Zirkonyumun doğal diş rengine yakın bir görünüm sağladığını belirten Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Bu nedenle özellikle ön dişlerde estetik açıdan tercih edilen bir kaplama yöntemidir. “Zirkonyum kaplama dişlerin şeklini, boyutunu ve rengini düzeltmek için kullanılabilir.” söz konusu.

Diğer diş kaplama tekniklerinden farklılaşan bazı özelliklere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Bellaz, bu özellikleri şöyle sıraladı:

“Zirkonyum doğal diş rengine benzediği için estetik bir görünüm sağlıyor. Porselen kaplamalar gibi metal destekli kaplamalara göre daha doğal ve estetik bir sonuç elde edilmesine yardımcı olabilir. Zirkonyum kaplamaların yarı saydamlık özelliği sayesinde ışık dişin içinden geçebilir. “Bu, kaplamaların doğal dişe daha yakın bir görünüm sağlamasına yardımcı oluyor.”

Alerjik reaksiyon riskini azaltmaya ve diş eti çekilmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Zirkonyum kaplamaların metal takviyeli kaplamalardan farklı olarak alerjik reaksiyon riskini azaltmaya ve diş eti çekilmesi gibi estetik sorunların önlenmesine yardımcı olabileceğini belirten Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz ayrıca zirkonyumun dayanıklılığı yüksek bir malzeme olması nedeniyle dişlerin çiğneme kuvvetlerine daha iyi direnç gösterebildiğini belirtti. Öte yandan zirkonyum kaplamaların insan vücuduyla uyumlu bir malzeme olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bellaz, çoğunlukla biyouyumlu olduğunu söyledi.

Adım adım zirkonyum kaplama…

Zirkonyum kaplama uygulamasının birkaç aşamalı bir süreç olduğunu belirten Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, ilk adımın muayene ve planlama olduğunu söyledi. İlk adımda hangi dişlerin kaplanacağı, kaplamanın rengi ve hastanın diğer estetik tercihleri ​​dikkate alınarak bir tedavi planı oluşturulduğunu anlatan Prof. Dr. Bellaz sözlerine şöyle devam etti:

“Planlamanın ardından hazırlık aşaması başlıyor. Kaplama yapılacak dişlerin yüzeyi bir miktar aşındırılarak zirkonyum kaplamaya yer hazırlanır. Bu kaplamanın dişin üzerine oturmasını ve doğal bir görünüm kazanmasını sağlar. Klasik kaplamalarda olduğu gibi zirkonyum kaplamalarda da lokal anestezi uygulanabilmektedir. Hazırlanan dişlerin ölçüleri alınır. Bu ölçümler laboratuvarda zirkonyum kaplamalar üretmek için kullanılır. Ölçüler, dişlerin doğru boyut ve şekilde kaplamalarla kaplanmasını sağlar.

Laboratuvarda zirkonyum kaplamaların üretilmesi süreci birkaç gün sürebilmektedir. Bu işlem sırasında dişler açıkta olacağından süreksiz kaplamalar uygulanabilir. Süreksiz kaplamalar dişleri korur ve estetik açıdan kabul edilebilir bir görünüm sağlar. Laboratuvarda üretilen zirkonyum kaplamalar hazır olduğunda diş hekimi bu kaplamaları dişlere kalıcı olarak uygular. Kaplamaların şekli, boyutu ve rengi dikkatle kontrol edilir. Daha sonra kaplamalar özel bir yapıştırıcı kullanılarak dişlere yapıştırılır. Kaplamalar yerleştirildikten sonra diş hekimi ısınma veya soğuma hassasiyeti gibi olası sorunları kontrol edebilir. “Gerekirse kaplamaların kenarlarında ayarlama yapılabilir.”

Zirkonyum kaplama uygulamasının genel olarak bu şekilde ilerlediğini belirten Prof. Dr. Bellaz, ancak her hastanın farklı ihtiyaçları olabileceğini ve sürecin farklılık gösterebileceğini hatırlattı.

Yaş, diş yapısı ve genel sağlık faktörleri zirkonyum kaplama kararını etkileyebilir.

Hastaların kişisel ihtiyaçları, diş yapısı, yaşı ve genel sağlık durumu dikkate alınarak zirkonyum kaplamanın önerildiğini belirten Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, genel olarak zirkonyum kaplamaların önerildiği bazı durumları şöyle anlattı:

“Özellikle ön dişlerde görülen renklenme, lekelenme, çatlak ya da şekil bozuklukları gibi estetik problemler zirkonyum kaplama yapılmasına neden olabilir. Çürük veya hasar görmüş dişler zirkonyum kaplama ile yenilenebilir. Kaplamalar hem estetik düzeltme sağlar hem de dişin fonksiyonunu geri kazandırabilir. Eski ve büyük dolgular zamanla zarar görebilir. Bu durumda zirkonyum kaplama dişin daha dayanıklı bir formda kaplanmasına yardımcı olabilir. Dişlerin boyutu, şekli veya dizilişi ile ilgili sorunlar zirkonyum kaplamalar ile düzeltilerek daha estetik bir görünüm elde edilebilir. “Genç ve sağlıklı diş yapısına sahip hastalarda dişlerinin daha uzun süre korunması amacıyla zirkonyum kaplamalar kullanılabilir.”

Yaş, diş yapısı ve genel sağlık faktörlerinin zirkonyum kaplama kararını etkileyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Bellaz, “Yaşlı hastalarda diş etleri daha ince olabilir ve bu durum zirkonyum kaplama için uygun olmayabilir. “Ayrıca altta yatan diş eti problemleri veya çene yapısındaki problemler de tedavi planını etkileyebilir.” En uygun tedavi seçeneğinin uzman diş hekimleri tarafından kişiye özel yaklaşımla belirlenmesi gerektiği konusunda uyardı ve vurguladı.

Mevcut kaplamaların değiştirilmesi gerekiyorsa dikkatli olunmalıdır.

Porselen veya metal kaplamaların zirkonyum kaplama ile değiştirilmesi istendiğinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğuna dikkat çeken Dr. Dr. İbrahim Berk Bellaz sözlerini şöyle tamamladı:

“Öncelikle diş sağlığının değerlendirilmesi gerekiyor. Mevcut diş sorunları, diş eti hastalıkları veya çürükler varsa öncelikle bu sorunların çözülmesi gerekebilir. Zirkonyum kaplama uygulaması diş eti ve çevresinin sağlığını etkileyebilir. Diş eti hassasiyeti veya çekilmesi gibi durumlar varsa diş hekimi bu faktörleri dikkate alacaktır. En önemlisi zirkonyum kaplama uygulamasında deneyimli bir diş hekiminin tavsiyesine başvurulmalıdır. “Diş hekiminiz mevcut durumunuzu değerlendirecek, ihtiyaçlarınızı dinleyecek ve size en uygun tedavi seçeneğini sunacaktır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

koycegizhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu