Yaşam

Ebeveynlerin Kabusu Uykusuz Geceler: Bebekler Neden Uyumaz?

Ebeveynler için en zor durumlardan biri de bebeklerinin gece uyumamasıdır. Bebeklerin uyumamasının birçok nedeni vardır. Bebeğiniz neden uyumuyor diye merak ediyorsanız içeriğe gelin!

Uyku sorunu her ebeveynin karşılaştığı sorunlardan biridir. Bebekler doğdukları andan itibaren anne babaların hayatları kökten değişiyor.

Bebeklerin doğumdan itibaren yaşadıkları uykusuzluk, ebeveynlerin de uyku sorunları yaşamasına neden olur.

Bebeğiniz uyumuyorsa bu sorunun arkasında başka bir sebep olabilir. Bebeklerin uyumama sebeplerini sizler için derledik. ?

Bebeklerin uyku sorunlarının en yaygın nedeni, yenidoğan huzursuzluğu adı verilen bir durumdur.

9 aydır anne karnında olan bebekler doğumla birlikte yeni bir dünyaya adım atıyorlar. Doğduklarında yepyeni bir dünyaya açılan bebekler, anne karnında duydukları seslerin mahrumiyetini yaşayabilirler. Bu, bebeklerin huzursuz olmasına neden olabilir.

Bebeklerin ilk 3 ayı bu yeni doğan huzursuzluğu ile geçebilir. Bebeğin bu yeni dünyaya uyum süreci de uykusuzluğunun nedeni olabilir.

Kolik bebek sendromu da bebeklerde uykusuzluğun nedenlerinden biridir. Genellikle 1 ila 4 aylık bebeklerde görülen kolik bebek sendromu uykusuzluğun nedeni olabiliyor.

Kolik bebek sendromunun ana nedeni gazdır. Bu sendromda bebekler karınları şiştiği için sürekli ağlarlar. Bebeklerin yaşadığı bu gaz sorunu uyumalarına izin vermez ve onları huzursuz eder. Kolik sendromlu bir bebeğiniz varsa karnına masaj yaparak onu rahatlatabilirsiniz.

Diş çıkarma dönemi bebekler için en sıkıntılı dönemlerden biridir.

Bebeklerin diş çıkarma döneminde ateşi olabilir. Bu yüksek ateş bebeği rahatsız ederken aynı zamanda hem yemek yeme hem de uyku düzenini etkiler. Böyle bir durumda bebeğinizin doktoruna danışmalı ve ateşini düşürmeye çalışmalısınız. Ateşi düşen bebeğinizin uykuya dönmesi daha kolay olacaktır.

Beslenme sorunları da uyku sorunlarına neden olabilir.

Doymamış bebekler, açlıklarını ifade etmek ve uykuya direnmek için ağlarlar. Sürekli emziren bir bebeğiniz olduğunu düşünseniz bile bu bebeğinizin doyması için yeterli değildir.

Bebeğinizi emzirirken ağlayarak uyuyakalırsa, onun aç olduğunu düşünebilirsiniz.

Emmesine rağmen uyuyamayan bir bebeğiniz varsa sütünüz yetersiz gelebilir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız doktorunuza danışarak anne sütünüzü arttıran besinler tüketebilirsiniz.

Bebeğiniz gerçek alanda uyumuyorsa bu da uyku sorunlarının nedeni olabilir.

Bebeğinizin odasının ferahlığı ve yatağının rahatlığı uykusunu yakından etkiler. Bebeğinizin uyuduğu bölge ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Bebeğinizin odası da gürültüden uzak olmalıdır.

Bebeğinizin yatağı da uykuyu çok etkiler. Çok sert veya çok yumuşak olan yataklar bebeğiniz için uygun değildir.

Sünger yataklar bebekler için idealdir. Bebeğinizin yatağının dokusu da çok değerlidir. Bebeğinizin cildini yatağın dokusundan rahatsız etmemeye özen göstermelisiniz.

Bebeğinizin uykusuzluğuna bir sağlık sorunu da neden olabilir. Kendisi hakkında konuşamadığı için bu sağlık sorununu fark edemeyebilirsiniz.

Gaz, kabızlık, ishal veya ateş gibi sağlık sorunları uykusuzluğa neden olabilir. Bebeğinizin uykusuzluğunun altında yatan nedeni bulmak için bebeğinizi yakından takip etmeli ve doktorunuza danışmalısınız.

Bebeklerin yaşadığı ayrılma korkusu da uykusuzluklarının nedeni olabilir.

Bebekler doğdukları andan itibaren annelerine bağlanabilir ve onu kaybetmekten korkabilirler. Bebekler algıları arttıkça anne babalarının ne zaman ayrılacağını anlar ve terk edileceklerini düşünürler. Bu durum bebeklerin ayrılık kaygısı yaşamasına neden olabilir.

Özellikle bebeklerin algılarının geliştiği 8. ve 9. aylardan sonra bu korku ortaya çıkabilir. Bu kaygıyı yaşayan bebekler uykuya direnebilirler.

Uyuduklarında terk edilebileceklerini düşünen bebekler, mümkün olduğunca uykuya direnerek hem kendilerini hem de ebeveynlerini zorlarlar.

Bebeğinizde ayrılık kaygısı varsa sabırlı olmalısınız. Bunun bir süreç olduğunun ve çocuğunuzun dünyayı daha güzel algılamasıyla geçeceğinin farkında olmalısınız.

Bu sırada bebeğinizi rahatlatmak için başka bir odaya geçin, “Yan odadayım, birazdan geleceğim” uyarısını yapın ve 5 dakika sonra geri dönün. Bu sayede bebeğinizin terk edilmemesini sağlayabilirsiniz. Evden çıktığınızda mutlaka ona haber vermeli ve rahat etmesini sağlamalısınız. Haber vermeden evden çıkmak bebeğinizin korkularını artırır.

Bebeğinizin uyku problemi ebeveyn olarak sizi zorluyor olabilir. Bunun bebeğiniz için bir süreç olduğunu düşünerek bu duruma karşı sabırlı olmalısınız.

Bebeğinizin uykusuzluk durumunu mutlaka izlemelisiniz. Olağandışı bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışmalısınız.

kovancilarajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu