İş

Bu Soğuk Savaş Fotoğraflarının Arkasındaki Hikaye

1947’den 1991’e kadar süren Soğuk Savaş, ABD ve SSCB’nin birbirlerine üstünlük sağlamak için akla gelebilecek her türlü sisteme başvurdukları bir dönemdi. Dünyanın bir satranç tahtası, üzerindeki devletlerin de satranç taşları gibi ele alındığı bu dönem, tam tersine, Olay sadece savaşlar ve darbe girişimleri değildi.

Savaş meydanlarında tüfeklerle yapılan çabalara ek olarak, insanların zihninde çeşitli manipülasyon yöntemlerinin kullanıldığı bir çaba daha vardı. Daha çok medya merkezli olan bu rekabet, rakibe karşıdır. psikolojik üstünlükTarafların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için zaman zaman seviyelerini düşürmelerine sahne oldu.

Öncelikle “propaganda” dediğimiz şeyi kısaca özetleyelim.

“Propaganda” siyasi terimi, devletlerin ve örgütlerin bilgi akışını ifade eder. onları kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek verilen addır. Propaganda, saçmalıktan farklıdır, çünkü gerçekler ve gerçekler üzerine yapılır ve inandırıcı olabilir, ancak bazen saçmalıklardan da oluşabilir.

Propaganda yapmayı amaçlayan bir hükümet veya kuruluş bilgiye erişim sağladığında, bilgi yalnızca kendi gündemleri doğrultusunda Gördüğü parçaları kesip medyaya servis ediyor. Medyaya servis edilen bu bölümlere ideolojik bir gerekçe ya da mazeret buluyorlar. Böylece sadece dikkati gerçeklerden uzaklaştırmakla kalmaz, aynı zamanda kendi ideolojilerinin etki alanını da güçlendirirler.

Amerikan propagandası nedir, nasıl çalışır? Özellikleri nelerdir?

Amerikan propagandası, Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki kapitalist “Batı” medeniyetinin, Batı’ya dahil olmayan diğer partilerin tek gerçek ve adil taraf olduğunu iddia ediyor. medeniyet düşmanıolduklarını savunur.

Özünde ” Amerikan rüyası“Birleşik Devletler kavramına ve nihai amacına sahip olan Amerikan propagandası, dünyanın geri kalanına” özgürlük” Ve ” medeniyet“delegasyonun almaya hakkı olduğu iddiasına dayanmaktadır.

Amerikan propagandasının en bilinen özelliği, rakip devletleri ve ideolojileri çok inandırıcı bir şekilde insanlıktan çıkarabilmesidir ve bunun için sadece afişlerde değil, posterlerde de yer almaktadır. HollywoodAyrıca film şubesi devleri de var.

Yukarıdaki görselimiz eski bir Amerikan propaganda afişi örneğidir. Muhtemelen ABD’nin kendisi tarafından düzenlenmiş USS Maine’in batmasına adanmıştır. Bu tür bir propaganda, ABD halkını korumak için ABD’nin İspanya’ya savaş açması ve Küba gibi sömürgelerini ele geçirmesi gerektiği fikrini dolaylı olarak ABD halkına kabul ettirmeyi başarmıştı. Sonunda bir savaş çıktı ve Küba, Filipinler ve Guam gibi birçok İspanyol kolonisi Amerika Birleşik Devletleri’nin himayesine girdi.

Özellikle ABD’nin her bakımdan en iyisi ve düşmanlarının en kötüsü olarak gösterildiği Hollywood sinemaları, günümüzde de Amerikan propagandasını zirveye taşımaya devam ediyor.

Sovyet propagandası neydi, nasıl çalıştı? Özellikleri nelerdi?

“Her iş günü Komünizme doğru (bir) adım!”

Sovyet propaganda modeli, SSCB önderliğindeki komünist “Doğu” medeniyetinin yegâne doğru ve sağ taraf olduğunu ve Doğu’ya dahil olmayan partilerin tek doğru taraf olduğunu belirtmektedir. dünya toplumlarına ve emekçi halklara düşmanolduklarını savundu.

Bu propaganda cephesinde “Amerikan Rüyası”na benzer bir nihai hedef olarak bir “Kapitalizm” tamamen ortadan kalkmıştır. Komünist Ütopya“veya” Gerçek Komünizm“Amaç merkezde. Tahmin edebileceğiniz gibi ABD’nin medeniyet getirmek amacıyla işgal bahanesi, Sovyetler’in ise emsali bir şekilde personel sınıfını ve yoksul toplumları korumak amacıyla işgal bahanesi vardı. .

“Yaşasın Anavatan’ın kahramanları!”.

Son olarak Sovyet propagandasının zirvesi olan kozmonotlardan ve Uzay Yarışından bahsetmeden geçemeyeceğiz.

ABD ile SSCB arasında cereyan eden ideolojik çabada bu propagandaların yeri büyüktür.

Her iki taraf da karşı tarafı insanlık dışı ve yayılmacı olmakla suçlayarak kendi yaşam standartlarını daha insancıl göstermeye ve yaymaya çalıştı. Doğal olarak karşı tarafın ideolojisi ve yaşam standartları da medyada hor görüldü ve korkunç olarak gösterildi. 20. yüzyılın yarısından fazlası, Kapitalizm neden kötü?” Ve ” Komünizm neden kötü?Soruların çekişmesine ve karşılıklı karalama çabalarına sahne oldu.

Komünizmin Latin Amerika’da yayılma ihtimalinden endişe duyan ABD, yoksul çocukların fotoğraflarını yayınlayarak propagandada çıtayı yükseltme kararı aldı.

Zamanla ideolojik propaganda yarışı ahlak ve etiğin uçlarını zorlamaya başladı. Komünizmin yayılmasında ABD yoksulluğun payı büyükVe Latin Amerika da fakir bir coğrafya,Bu nedenle komünizme daha çok meyletmiş ve ilginç çıkarımlar yaparak propaganda çalışmalarını bu yönde şekillendirmeye başlamıştır.

Latin Amerikalıları ve yoksulları propaganda malzemesi haline getirme kararı alan ABD, tam da bu noktada. propaganda fotoğrafçılığı endüstrisibu ortaya çıkarıyor.

Yukarıdaki fotoğraf ABD’ye ait. Hayat Dergisi Derginin yıldızı olan Flavio’ya ait. Brezilya’daki yoksul yaşamı ABD halkına ibretlik bir durum olarak sunuldu ve işin içine komünist önyargılar girince bu “zavallı” çocuğu “Komünist ellerden” (Latin Amerika) kurtarması için ABD üzerinde baskı başlatıldı. Bu çağrılar öyle bir yankı uyandırdı ki, okuyucuların baskısı üzerine Flavio’nun rahatsızlıklarına çare bulunabildi ve kendisine ” daha iyi“Bakılsın diye Amerika’ya uçakla götürülmesi sağlandı.

Flavio’yu dergide gören ABD’li vatandaşlar, kendi hayatları için minnettar olmak ve Brezilya da dahil olmak üzere tüm Latin Amerika’daki yoksulluğun, komünizmle hiçbir ilgisi olmasa da, komünizmin eseri olduğu yanılgısı. Bu sayede Amerika Birleşik Devletleri, Latin Amerika’nın kendisi içişlerine,Latin Amerikada insanların günlük yaşamlarına müdahale Hakkını görmeye başladı. Bu sayede bölgedeki etki alanı kısa sürede güçlendi. Bölgede her zamankinden daha fazla iç karışıklıklar, darbeler ve bazen de ABD lehine işgaller yaşandı.

Yukarıdaki diğer fotoğraflar ise az önce bahsettiğimiz Flavio’ya ait. ABD’ye getirildi kurtarıldı“İlk fotoğrafta Flavio eski hayatında acı çekerken, ikinci fotoğrafta adeta” özgürleşmiş“Çocuk olarak tasvir edilmiştir.

Tahmin edebileceğiniz gibi, tüm bunlar oldu. Hiç güzel bir Brezilya’ya gitmedi.ve propaganda fotoğrafçılığı kısa sürede büyük ölçüde rafa kaldırıldı.

Propaganda ve propaganda fotoğrafçılığı ile ilgili niyetiniz nedir? Gerçekten etkili herhangi bir Amerikan veya Sovyet propagandasına rastladınız mı?

Kaynaklar: Bağımsız, Singapur Sinema Topluluğu, Vox

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu