Bosna Hersek’in Kahramanmaraş merkezli depreminde hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi.
“Yüzyılın felaketi” 6 Şubat 2023’te Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da meydana geldi. Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için facianın birinci yıl dönümünde anma töreni düzenlendi.
Saraybosna’daki Safet Zajko Parkı’nda düzenlenen anma törenine, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Novi Grad Belediye Başkanı Semir Efendic, Bosna Hersek’teki Türk kurumlarının temsilcileri, olaydan sonra Türkiye’de arama kurtarma çalışmaları yürüten Bosna Hersek’ten gruplar katıldı. depremler ve İnsan Hakları İzleme Örgütü. Hak ve Özgürlükler (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nın arama kurtarma ekibi katıldı.
Program, depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ve dua ile başladı.
Büyükelçi Girgin burada yaptığı konuşmada, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin Türkiye’nin yaşadığı en büyük doğal afetlerden biri olduğunu belirtti.
Girgin, “Bu zor günde diğer dost ülkeler ve Bosna Hersek tüm imkanlarıyla yardımımıza geldi. Bosna Hersek kurumlarının ve vatandaşlarının desteği beklenenin çok ötesindeydi.” söz konusu.
Türkiye’deki arama kurtarma çalışmalarına Bosna Hersek’ten 231 kişilik bir ekibin katıldığını belirten Girgin, “26 vatandaşımızın hayatının kurtarılmasına vesile oldunuz. Orada, üst üste gelen arama kurtarma çalışmalarına rağmen, zor şartlar altında özveriyle görev yaptınız. Burada sizi sabırsızlıkla bekleyen sizlere ve ailelerinize teşekkür ediyorum.” Sizlere daha çok teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
Girgin, Bosna Hersek’in bu süreçte büyük bir insani, dostluk ve komşuluk görevi yaptığını kaydederek, depremlerin yaşandığı bölgelerde başlatılan inşaat ve canlandırma çalışmalarının halen devam ettiğini söyledi.
“İnsanların hayatlarını kurtarmak için mümkün olan her şey yapıldı.”
Novi Grad Belediye Başkanı Efendic, deprem sonrası Bosna Hersek vatandaşlarının ve kurumlarının Türkiye’nin yardımına koşmasını dilediğini belirterek, arama kurtarma eğitimlerine katılan Novi Grad Belediyesi Arama Kurtarma Eğitimi’nin de devam ettiğini söyledi. Türk İşbirliği ve Uyum Ajansı (TİKA), İHH ve AFAD iş birliğiyle önceki yıllarda düzenlenen etkinlik. Ülkeden bölgeye gidenler arasında kurtarma ekiplerinin de bulunduğunu belirtti.
Efendic, “İnsanların hayatını kurtarmak için mümkün olan her şey yapıldı ve ekiplerimiz ihtiyaç duyulduğu sürece oradaydı.” dedi. söz konusu.
Türkiye’nin depremden sonra inşaat ve restorasyon işlerine büyük yatırım yaptığının altını çizen Efendic, 1 yıl gibi kısa bir sürede çok sayıda konut inşa etmenin büyük bir başarı olduğunu vurguladı.
“Sahadaki gücümüze güç kattınız, enkaz altındaki vatandaşlarımıza umut verdiniz.”
TİKA Bosna Hersek Koordinatörü Erdinç Işık da depremin üzerinden bir yıl geçtiğine dikkat çekerek, Bosna Hersek’in bu süreçte Türkiye ile dayanışma gösterdiğini söyledi.
Işık, Bosna Hersek’teki arama kurtarma ekiplerinin afet sonrası çalışmalarına dikkat çekerek, “Sizden aldığımız mesajları bugün gibi hatırlıyoruz. İhtiyaç duyulduğunda arama kurtarma çalışmalarına hazır olduğunuzu bildiren mesajlar.” Kötü zamanlarımızda bizi yalnız bırakmadığınızın en büyük kanıtlarından biriydi.” dedi.
Bosna Hersek’ten ekiplerin Türkiye’deki çalışmaları sırasında canlarını tehlikeye atarak arama kurtarma çalışmalarına katıldığını belirten Işık, “Sahada gücümüze güç kattınız, enkaz altındaki vatandaşlarımıza umut verdiniz.” söz konusu.
Program kapsamında ayrıca deprem tatbikatı da düzenlendi ve ekiplerin Türkiye’deki arama kurtarma çalışmaları sırasında şahit oldukları anlardan biri canlandırıldı.